Ponedjeljak, 05.02.2024. 12:16

Zdenac u Kambodži

Surađujući s udrugom Zorana Jagleca „Classbyclass“, odlučili smo se za pomoć djeci u Kambodži. Zoran več drugu godinu pomaže djeci u Kambodži ali potrebe su tako velike i siromaštva puno da je pozvao Zdenac u pomoć.

Zdenac sa svojim vjernim prijateljima dobročiniteljima se odazvao apelu i pomoć je već upućena djeci za školovanje, obiteljima hrana i starijima osamljenima paketi pomoći koji život znače. Uključili smo ih i u akciju Snagom Božića i djecu obukli u novu odjeću. Velika radost na dječjim licima bila je očita. Bili su tako ponosni na sebe u novoj odjeći i obući.

Obitelji su uglavnom s dvoje do petero djece. Na selu uglavnom rade i priređuju muškarci dok žene brinu o djeci i kući. Ponekad je i žena uključena u neke poslove prodaje i obrade kućnog vrta. Muž je glava obitelj ali tu je običaj da se svi novci daju ženi. Oni to zovu bijela banka, i ako muž treba novce mora pitati ženu. Muževi često odlaze na rad u udaljene gradove i više se nikad ne vrate, a sav odgoj i preživljavanje preuzima na sebe majka.

U najsiromašnijim obiteljima je česta situacija da djeca idu u školu ali nisu redovni i napuštaju je nakon osnovne škole. I tu je taj začarani krug. Tako mladi osnivaju obitelji u opet ulaze u siromaštvo. Ne znajući se nositi s obvezama odaju se drogi i alkoholu.

 

Siromašne obitelji su farmeri i sade na iznajmljenim parcelama casavu, slično krumpiru. Mi to zovemo slatki krumpir. To nije za pripremu hrane direktno nego prodaju otkupljivačima.

Za sadnju riže nemaju mogućnosti jer zahtjeva ulaganje i stalno zalijevanje. Moraju napraviti nešto kao umjetna jezerca, spremišta vode, i onda s pumpama navodnjavati polja. Za to nemaju mogućnosti i preskupo je za njih.

Kambodža službeno Kraljevina Kambodža je zemlja u kontinentalnoj jugoistočnoj Aziji, koja graniči na zapadu s Tajlandom, sjeveru s Laom, istoku s Vijetnamom. Stanovništvo 17 milijuna (2023.). Glavni grad je Phnom Penh. Kambodža je postala jedna od  najsiromašnija zemalja tijekom Crvenih Kmera 1975. do 1979. godine.

Jako je visoka razina siromaštva, većina učenika napušta škole jer ih roditelj prisiljavaju da rade umjesto školovanja, a posebno u ruralnom području Angkor Chum, Puok i Angkor Thom District, tako da su to razlozi zbog kojih smo započeli naš projekt i implementirali ga na ovom području. Konkretno, mnogi roditelji na selu Siem Reap koji se bave poljoprivredom i uzgajaju rižu i manioku, imaju jako mala primanja što nije dovoljno za školovanje djece.

 

O obrazovnom sustavu

Djeca od 3 do 5 godina moraju ići u vrtić (predškolski odgoj), od 6 do 11 godina su u osnovnoj školi. Niža srednja škola je od 7. do 9. razreda, a viša srednja škola od 10. do 12. razreda. Školovanje je besplatno ali učenici sami moraju osigurati uniforme, pribor, knjige, bilježnice, prijevoz, hranu. Školski ustav zahtjeva od učenika da sve plaćaju sami, poput školskih pristojbi, uniformi, knjiga, pribora ili smještaja.

Najčešća prehrana djece je ljepljiva riža s povrćem i voće.