Srijeda, 19.02.2020. 11:30

MISIJA KUBA

 

Proslava quinceañere, 15. rođendana, u Zdencu Kuba

Proslava je održana uz neizmjernu radost i zadovoljstvo što su naši mladi napunili već 15 ljeta, što označava prijelaz iz djevojke u ženu, dječaka u muškarca. Quinceañera služi kao svojevrsno priznavanje njihove zrelosti. Naravno, napunjenih petnaest godina ne znači da su dotična djevojčica ili dječak već punoljetni.

Na Kubi proslava često uključuje plesnu koreografiju u kojoj četrnaest parova pleše valcer oko petnaestogodišnjaka slavljenika. Proslave petnaestog rođendana ili quinceañere vrlo su popularne na Kubi. Taj je običaj djelomično stigao preko Španjolske, ali je glavni utjecaj bio francuski. Bogate obitelji, koje su mogle priuštiti iznajmljivanje skupih sala u privatnim klubovima ili hotelima s 4 i 5 zvjezdica, bili su pravi začetnici quinceañera, koje su nazivali Quinces. Ta se proslava obično održavala u kući djevojke ili u najprostranijoj kući nekoga od rodbine. Danas se na Kubi ta tradicija njeguje; čak se i obitelji s manjim financijskim mogućnostima trude organizirati proslavu, odričući se mnogih stvari čak i nekoliko godina unaprijed. Unatoč tome, u Zdencu ima dječaka i djevojčica koji nisu imali priliku proslaviti svoje 15. rođendane, i zbog toga je organizirana zajednička proslava, za koju Zdenac pokriva sve troškove, uključujući najam haljina.

Prije nekoliko desetljeća quinceañera je na Kubi bila katoličkog karaktera. Proslava je započinjala misom zahvalnicom na kojoj se štovala Djevica, budući da joj je upravo u toj dobi naviješteno da će roditi Isusa. Danas, na Kubi postoji veliki utjecaj santería-sinkretizma i ukorijenjeni ateizam. U izvršavanju odgojne uloge koja joj pripada, obitelj se morala se suočiti s obrazovnim modelom koji joj je nametnula država, bez mogućnosti izbora vlastitog modela odgoja. Znatan broj roditelja tako je spriječio vjerski odgoj svoje djece, te je ta tradicija potpuno izgubljena. Kako bi se ona spasila, sada se prikazuje misa zahvalnica za sve koji su napunili 15 godina. To je ujedno prilika da se obitelji sastanu na misi barem jednom godišnje.

Kucnuo je čas: 14 je sati, već navedenog dana; počinju pripreme za proslavu. Najprije se, uz pomoć roditelja i volontera, rade šminka i frizure svih slavljenika i plesača valcera. Nakon toga započinje euharistija, uz nazočnost svećenika i đakona zajednice, mladih, obitelji i rodbine slavljenika te drugih članova zajednice. Proslava se odvijala u skladu s prigodom. Propovijed je bila usmjerena ka mladima i tome koliko je važno biti velik u očima Boga, koji je jedinstven i vječan. Oni koji slijede 10 zapovijedi razlikuju se u osobnom i obiteljskom ponašanju, u načinu govora i odijevanja, odabiru prijatelja, njegovanju običaja i stjecanju zdravih navika. To osigurava vječni život, mir, radost, ljubav prema obitelji i zajednici itd.

Po završetku Euharistije odlazimo na mjesto rezervirano za svečanosti, prethodno ukrašeno lampionima, girlandama i lampicama. Volonter Bárbaro Yudiel upućuje uzvanicima riječi dobrodošlice i zahvale, te predstavlja članove Zdenca.

 Projiciraju se trenuci koje su 15-godišnjaci doživjeli u Zdencu, kako bi se roditelje i goste upoznalo s cjelokupnim radom Zdenca. Slavljenici posvećuju pjesmu u znak zahvalnosti majkama, koje se nisu mogle suzdržati te su zaplakale od emocija. Zatim im se svima poklanja Biblija, koju je svakom ponaosob posvetio svećenik te crvena ruža, što je tradicija Zdenca.

Mladić Carlos Bárbaro Rodríguez pjeva pjesmu posvećenu slavljenicima. Taj dan počašćeni smo i nazočnošću biskupa, koji djeci i članovima obitelji upućuje nekoliko riječi, u kojima ponavlja svoju podršku njihovom formiranju kroz različite radionice koje im Zdenac nudi.

Potom se svim sudionicima pokazuje valcer. Nakon mnogo uzbuđenja, radosti, fotografiranja i snimanja plesa, dijeli se zdravica, kojom je Zdenac počastio sve prisutne.

Nakon proslave, mnogi su roditelji prišli zahvaliti što je Zdenac pružio ovu priliku njihovoj djeci; priliku da proslave 15. rođendan, quinceañeru, u zdravom okruženju, bez alkoholnih pića i cigareta, spašavajući u društvu izgubljene vrijednosti.

 

Volonter Barbaro, Zdenac Pozo