SVJEDOČANSTVO JEDNOG DANA NA MISIJI ZDENCA

O jutarnjoj molitvi ovisi vrijednost dana

Zrikavac, zora, četiri su sata ujutro, četvrta noćna straža.

Još nije vrijeme za ustajanje.

Veseli cvrkut ptica, pet je sati. Još uvijek je potpuni mrak. Između zrikavca i ptica, događa se osobno, spontano izručenje dobrome Bogu Ocu. Posvetna molitva, nabrajajući sve predviđeno za taj dan i ono što On zna da će doći, a skriveno je mojim očima. Predajem sebe, osobe, događaje, stvari i sve pojedinačno. Završavam zazivom: proslavi se Oče, Sine i Duše Sveti kojega nebrojeno puta ponavljam.

Cvrkut ptica, zove me na ustajanje i pripremu na službu Velikome Kralju. U zajedništvu sa cijelom Crkvom molim časoslov, u čijim psalmima i hvalospjevima prethodna osobna molitva, dobiva liturgijsku snagu. Slijedi krunica Duhu Svetome i meditacija. Molitvu završavam u 7 i 30.

Vrijeme molitve za mene je vrijeme slavljenja, smirivanja i sjedinjenja, kako bi na kraju dana mogla reći: „dobar sam boj bila, trku završila, i vjeru predala.“

O jutarnjoj molitvi ovisi vrijednost dana, bogolikost dana i svih događaja u danu. Moj jutarnji spoj s Bogom, pretvara moj dan u „komadić vječnosti“, dajući mu neprolaznu vrijednost. Svi detalji u danu, sa raznovrsnim ljudskim situacijama, poprime vidljivost Božjeg sve mogućeg upravljanja i Očinske brižnosti.

Pohane kriške kuha, pileća pašteta, margarin sa marmeladom, uvijek se nešto nađe za doručak.

Teren zove, već je 8 i 30. Odlazim u neki od centara Zdenca, pa na teren. Rješavam teške situacije koje drugi volonteri nisu u mogućnosti napraviti (dogovaram poslove s majstorima, tražim materijal kojeg nema), razgovaram i oduševljavam nove volontere i suradnike, obavljam tehničke poslove (obilazak kuća za odabrati jednu gdje ćemo se sastajati, pa je obnoviti s ljudima koji nisu profesionalci i opremiti kuću, koja će biti u službi djece), rješavam teške životne situacije pojedinih osoba i obitelji, vezano za njihovu potrebu za hranom, odjećom i obućom. Potražnja hrane, odjeće i obuće za svu djecu i volontere Zdenca. Briga da centri budu sigurni i briga za najpotrebnije.

Kroz sve dnevne aktivnosti, nastojim zadržati unutarnju povezanost sa Duhom Svetim, moleći ga za mudrost riječi, raspoznavanje i odluke za sebe i onoga sa druge strane, da u svemu budemo vršitelji volje Božje.

Kući se vraćam u sam sumrak. Noć je nesigurna i opasna. Često ostajem u opasnim naseljima i u noći, unatoč opasnostima da me dragi Bog čuva jer radim ono što je njemu milo. Ponekad dan završavam sa sv. Misom.

Nakon dolaska kući, molim večernju iz časoslova, okrjepa tijela i planiranje za slijedeći dan. Često poslije svega slijedi pregledavanje i ispravljanje radionica koje su volonteri pripremili za nove volontere i djecu.

23 su sata, vrijeme je za počinak. Završavam dan sa osjećajem zahvalnosti i molitve: Bože, sluga sam beskorisna, učini što morah; ja posijah, a ti daj da raste.

s. Ljilja Lončar