Ponedjeljak, 21.08.2017. 08:50

MISIJA VENEZUELA

Prosvjedi, sukobi, razbijene obitelji

Prosvjedi i sukobi odnijeli su stotine života mladih ljudi, većinom studenata. Sada je zatišje. Situacija je i dalje teška. Na otoku Margariti nema barikada. Neometano radimo. Rijeke ljudi su potražili svoju budućnost van svoje zemlje. Redovito odlaze očevi u neku od zemalja Južne Amerike, sa strepnjom hoće li pronaći posao i moći slati pomoć svojima koji su ostali uplakani zbog rastanka i neizvjesnosti.

Otišao je i Osvaldo (aktivan u Zdencu), u Ekvador. Lani je otišla njegova majka svojoj sestri u Mantu, Ekvador. Poslala je Osvaldu avionsku kartu koja košta 210 $. Njegova supruga sa troje male djece ostala je u iznajmljenoj kući u jednom opasnom naselju. Skupili su se pribijajući se uz mladu majku. Nezaštićeni poput siročadi. To je njihov prvi rastanak. Većina druge djece nemaju tatu, mamu braću i sestre sa kojima žive. Ovo je rijetka obitelj siromašnog, ali skladnog života. Tuga im izvire iz očiju. Ipak je to sretna obitelj. Odvojeni, nisu rastavljeni niti su ranjeni udarcima odbačenosti i obiteljskog nasilja poput druge ranjene djece.

Ovakvih sudbina odlaženja trbuhom za kruhom ima u svim zemljama. Ova priča je posebna po svom okruženju i osjećaju nesigurnosti i straha, radi izloženosti svim opasnostima iznutra i izvana. Bog im je utjeha i pomoćnik silni u nevolji. U njega se uzdaju. Poljuljati se neće. Bog ih ljubi i štiti svojom svemoći. Ovo vrijeme je njihov rast u vjeri i pouzdanju.

Pozdrav svim pratiteljima Zdenčeve web stranice,

vaša s Ljilja Lončar

Misionarka Milosrđa