Životne okolnosti kumčadi na Kubi

Dragi kumovi i prijatelji Zdenca, da bi imali bolji uvid u životne situacije vaših kumčadi na Kubi dajemo Vam opis njihove svakodnevnice.

Maximo živi s mamom, tatu poznaje. Svakodnevno susreće svoga tatu na ulici. Tata mu klimne glavom u znak da ga je zapazio. Puno puta desetogodišnji dječak prođe ne primijećen od svoga tate. Bolan je to događaj za Maxsima. Tata je često u zatvoru, pa je trauma još veća.

Zdenčeva kumčad sa Kube dijele ovakve i slične sudbine. Zdenac se osjeća pozvan i poslan od Boga ići u sela i kvartove gradova gdje ljudi žive u svakovrsnoj bijedi: materijalne, moralne i duhovne.

Materijalno siromaštvo je opće. Plaće su u prosjeku 20 eura mjesečno. Cijene hrane i odjeće malo su niže nego u Hrvatskoj. Litra ulja košta 2,60 eura (19 kuna). Osim što je sve skupo, nema dovoljno osnovnih artikala. Jede se jednom dnevno, redovito od 16 h do 17h, spoje ručak i večeru. Većina kuća od kumčadi; izgrađene od miješanog materijala; djelom od betonskih blokova, kartona, lima. Uglavnom bez osnovnog namještaja. Spavaju svi u jednoj sobi, bez obzira koliko članova broji obitelj.

Bolesti su raznovrsne, česte i kronične: najčešće karcinom, denge (malarija), reumatske, psihičke. Velika je zagađenost vode zbog čega su česti slučajevi kolere. Puno je samoubojstava.

Uobičajeno je često mijenjanje bračnih partnera, ostavljanje; djece na skrb bakama ili izlaganje; obiteljskom nasilju svakodnevna je priča koju susrećemo na terenu.

Kriminal svake vrste sa „opravdanjem“ preživljavanja. Djevojčice i dječaci već od trinaeste godine žive u „braku na crno “. Pobačaj je „najnormalnija“ praksa curica i općenito svih žena. Poneka žena kršćanka se odupre pobačaju, kojega joj ateistički nazor i praksa nameće.

Više od pola stoljeća zabrane vjere u Krista, udaljile su kubance od Boga i crkve. Vlasti su podržavale „santerizam“ afrička poganska vjerovanja i obrede, koji su iskrivili savjest i uništili moral. Posljedica je stil života gdje je sve dopušteno da se postigne trenutni užitak. To je pakao na zemlji.

Zdenac iz Hrvatske,materijalnim doprinosom kumova, suradnika i volontera, odgovara na potrebe ugrožene djece, siromašnih staraca, i krajnje teških obiteljskih slučajeva.

Organizirali smo Zdenac – Pozo na Kubi sa mjesnim volonterima i suradnicima. Djelujemo u tri provincije: Habana, Matanza i Cienfuego. Pet je grupa. Trenutno je obuhvaćeno 135 djece u dobi od 6 do 16 godina. Radimo sa djecom upravo u tim najopasnijim mjestima.

Od ponedjeljka do petka aktivnosti se odvijaju u popodnevnim satima, izvan škole. Subotom se radi od 9h do 12h. Organizirali smo dopunsku nastavu dva puta tjedno; iz matematike, jezika, engleskog, prirodnih i društvenih znanosti. Dječji zbor za djevojčice dva puta tjedno, nogomet za dječake dva puta tjedno, kreativne radionice (ručni rad) jednom tjedno. Svaku subotu od 9h do 12h provode se radionice odgoja u solidarnosti i za solidarnost, radionice na biblijske teme.

kumčad na Kubi

kumčad na Kubi

kumčad na Kubi

kumčad na Kubi

kumčad na Kubi

kumčad na Kubi

Volonteri sa djecom posjećuju starije osamljene i siromašne osobe, imaju zajedničke aktivnosti sa osobama s posebnim potrebama.

Zdenac na Kubi skrbi hranom za 50 osoba treće životne dobi o kojima nitko ne brine. Sredstva se prikupljaju trajnim nalogom i drugim donacijama po projektu „Moja šalica mlijeka“.

Ovim praktičnim programom osiguravamo kvalitetan odgoj i cjelovit razvoj djece. Posjećujemo njihove obitelji, što pozitivno djeluje na promjene njihova ponašanja i preko njih na izgradnju boljih odnosa u zajednici.

U cjelokupno djelovanje Zdenca na Kubi uključeno je 50 volontera, učitelja i trenera.Učitelji, treneri i koordinatori primaju mjesečnu novčanu nagradu, volonteri povremeno. Svi su siromašni i potrebni pomoći ipak radi nedostatka sredstava svih se ne može mjesečno nagrađivati.

Volonteri jednom tjedno imaju biblijske radionice i molitvu.

Dragi kume i kuma, Vi SVOJOM MOLITVOM, PRIMJEROM, SVIJEDOČENJEM I FINANCIJSKI IZRAVNO UTJEČETE NA ŽIVOT SVOGA KUMČETA. Za Vaš novac KUMČE dobije uniformu, hranu, plaćaju se učitelji u dopunskoj nastavi, treneri iz aktivnosti u kojima sudjeluje vaše kumče, izleti, najam prostora, materijali i instrumenti, troškovi putovanja djece, smještaja i hrane za vrijeme raspusta za ljetnu školu koju organiziramo za SVU KUMČAD u Cienfuegos.

Svojim doprinosom spašavate život jednom djetetu.

Bog na Vas računa i blagoslivlja Vas.

Za sva pitanja i dodatna objašnjenja možete nam pisati, nazvati ili doći u ured Zdenca u Splitu ili Dugom Selu.

Predsjednica:
s. Ljilja Lončar
Misionarka Milosrđa