TRODNEVNA DUHOVNA OBNOVA VOLONTERA ZDENCA U SRCU VELEBITA OD 6. DO 8. RUJNA 2019.

 

Smjernice sv. Pavla za duhovni boj svakodnevnice osvojila su srca Zdenčana u raju ispod Velebita, u  Baškim Oštarijama.

 Čarobna ljepota  našeg nacionalnog Olimpa, kako je nazvan Velebit,  prati me i danas u mojim dnevnim obavezama. Možda prizivam doživljeni mir, tišinu koju  samo vjetar uznemirava šumom suhog  lišća u granama ili  pucketanje suhih grana , pjev ptica u krošnjama,  lavež psa u daljini. Ovu radost  u srcu dugujem i riječima  našeg sjajnog voditelja duhovne obnove  vlč. Marinka Miličevića, generalnog vikara Gospičko-senjske biskupije, koje nam je obilato poklanjao  u pomno odabranim temama. Imali smo sreću i hvala Božjem nadahnuću da je vlč. Marinko mogao biti s nama s obzirom na brojne zadatke i zaduženja  u biskupiji.  

 

Izbor tema, toliko nam potreban, za rast u duhovnosti, rekla bih, pogodak je “u sridu“! Dakle:  Molitve koje odražavaju  faze duhovnog života; zagovornička molitva, molitve oslobađanja, kako se osloboditi prisilnih misli. Kako postići zdrav odnos u obitelji, supružnici međusobno, roditelji i djeca, teme su  koje traže  analizu i odgovor. Srdačan doček i gostoljubivost domaćina, prijateljsko ozračje  u Pastoralnom centru u Baškim Oštarijama bio je vrijedan dodatak  našem trodnevnom ugodnom  druženju. Čak je i Nebo prilagodilo vremenske prilike, tako je  rano jesenski ugođaj  doprinio  našoj cjelokupnoj radosti.  Svakodnevna sv.misa s don Marinkom  uz sudjelovanje Zdenčana čitača i pjevača, klanjanje pred Presvetim  bili su iskaz  primljenih  ili traženih milosti. Lijepo je započeti radni dan čitanjem iz časoslova u lijepoj maloj crkvi (1855.) Pohođenja Blažene Djevice Marije Elizabeti.

Prisutnost č.s. Ljilje, naše predsjednice i njezina svesrdna podrška, smjernice i preporuke bili su ohrabrenje  našoj pažnji i trudu za razumijevanje tematskih sadržaja.  Šutnja  u razmišljanju o temama, posebice nakon izlaganja našeg voditelja, bila bi svrsishodnija da je bila uvijek  i primjenjiva. Naime, radost  susreta 16 prijatelja i suradnika Zdenca, iz Splita i Zagreba,  znači uvijek veselje, bujicu pitanja i odgovora, posebno u društvu djece, dvije djevojčice i male Emanuele koja tek uči svoje prve korake. Prvi naš susret u dvorani  bilo je međusobno upoznavanje. Naš voditelj nam je prvi otvorio svoje srce i zanimljiv, nama motivirajući, kurrikulum vitae. Potom se  svatko od nas, potaknut primjerom don Marinka, predstavio kratkom životnom pričom. Bilo je to opuštanje i odlična  priprema za teme i sadržaje koji su slijedili.

Temelj na kojemu je don Marinko gradio i uronio svoju prvu temu, bio je sv. Pavao i njegova Poslanica Efežanima. Pavao, već tada, svjestan duhovne borbe sa silama zla u svijetu i našoj svakodnevnici, nudi  nam i  obrambena sredstva u duhovnom okršaju sa Zlim.: “Zato uzmite Božju vojnu opremu da biste se mogli oduprijeti u zli dan te ostati uspravni do kraja; opašite svoje bokove istinom, obucite oklop pravde, stavite na glavu kacigu spasenja, a u ruku mač  Duha  koji je sama  Božja riječ, a iznad svega uzmite štit vjere  kojim ćete moći gasiti sve ognjene  strijele đavla“. Slijedila je  vrlo zanimljiva analiza, eksplicitna i razumljiva, jednostavna i prihvatljiva , primjenjiva i životna.  Evo samo jedan isječak  iz analize jednog od citata: Zašto kaciga na glavi?. Odgovor je više nego jasan; jer neprijatelj nastoji gađati izravno, u glavu i to tjeskobom, obeshrabrenjem, poticanjem na odustajanje, malodušjem, bezizlaznošću, nizajući naše neuspjehe, propuste, prekršaje, nespretnosti, fizičku nemoć, nedostatak hrabrosti i sposobnosti ...Sv. Pavao snažan i zahtjevan u svojim preporukama i traženjima,  riječima našeg vrijednog voditelja postao nam  je razumljiv i dohvatljiv.

Okultizam i njegova pritajena prisutnost u mnogim tzv. učinkovitim  metodama poboljšanja zdravlja i fizičke kondicije također krije zamke zla ( kiropraktika, akupunktura, homeopatija, bioenergija, joga). Opreza nikada dovoljno,  preporuka je našeg voditelja. Misao vodilja  don Marinka, kojoj se često vraćao u svojim izlaganjima, bila je: Trebamo osvijestiti da smo ljubljena djeca Božja  i uz Njegovu podršku i pomoć  možemo mijenjati  negativne misaone obrasce, ostati ustrajni u duhovnom boju protiv zla i tako  postići ravnotežu i zadovoljstvo življenja.

 

Svjedočanstvo mladog, simpatičnog,  redovnika pustinjaka Danijela Čovića , voditelja lokalne biblijske grupe,  bilo je baš na temu  prisilnih misli kojima zločesti duh želi  unijeti nemir i bezvoljnost, komplekse  u našem životu i radu. Naša brana je naš um koji treba i mora imati kontrolu naših misli: filtrirati ih, razlučiti dobre, korisne misli od zlih i štetnih. Naš mozak  ih prima i šalje srcu, a srce ih proizvodi, stvara, kombinira. Preporuka za obranu:  čitanje Biblije, vraćanje Božjim mislima, duhovno se hraniti  Božjim naukom.

Naš vrijedan voditelj objasnio nam je i put obraćenja u tri faze:

Via purgativa –duša se molitvom pere svojih poroka, grijeha.

Via iluminativa – duša očišćena ostaje u milosti Božjoj i nastavlja slijediti svjetlo vjere i pouzdanja u Boga.

Via unitiva  -  potpuno predanje u poniznosti i skrušenosti , sjedinjenje s Bogom, naš konačni cilj.

Program duhovne obnove  je uključio i zajednički odlazak na izlet. Pješačenje  šumskim putovima Velebita do malog jezera. U šutnji hvalu uputiti našem Stvoritelju, zahvalni na bogatstvu raskošne ljepote koju nam je darovao i nastavlja darivati. Neopisivo lijep doživljaj u kojemu sudjeluju naša osjetila vida, sluha, mirisa pa čak i ponekog okusa maline, kupine i sličnih darova prirode. Na povratku, večera nam je bila goruća želja kao i dobar odmor i san.                                  

 Č.s. Ljilja, energična i brižna,  nije gubila vrijeme  već nas je pozvala na  sastanak koji je imao samo dvije ključne točke: 1.  izvješće o  dosadašnjim rezultatima rada u Zdencu, organizacijski i financijski. 2. Planovi za budućnost Zdenca. Sudeći po zaključcima, Zdenac  nastavlja svoj radni volonterski hod marljivo i požrtvovno kao i do sada, a posla neće manjkati jer novi projekti su planirani.

 

Dragom i cijenjenom vlč. Marinku Miličeviću sretni Zdenčani jednoglasno zahvaljuju na pažnji i uloženom trudu za naš duhovni rast u vjeri. Vjerujemo da će Vaše riječi dugoročno uroditi dobrim plodovima u našem životu. Neka Vas prati Božji blagoslov u Vašem radu na njivi Gospodnjoj  kako biste nastavili darivati  plodove  karizme, primljene od Oca nebeskoga, onima koji  su žeđni Božje riječi.

Margita Vučetić