s.Ljilja na Laudato TV-u - gostovanje u emisiji Jeste li znali?

s.Ljilja u emisiji Laudato TV-a govori o misiji Zdenca, o tome što to Zdenac radi u misijama i u Hrvatskoj. Ističe kako je naša Zdenčanska misija usmjerena prema onima najpotrebitijima-djeci i siromašnim starcima. Predstavlja projekt Kuća Milosrđa, koji je proizašao iz velikih potreba zemlje koja je pogođena velikom humanitarnom krizom. Možete li zamisliti obitelj u kojoj nije moguće svakoga dana imati obrok? Djecu koja, zato što nemaju što jesti, ne mogu učiti? Tek rođene bebe, ako ne dobiju potrebne lijekove, teško prežive. Ovo je tek jedan isječak stvarnosti Venezuele. Zemlja ima najveću gospodarsku inflaciju na svijetu, osobito kada danas zahtijeva više od 20 minimalnih plaća za kupnju osnovne košare za hranu ... ako se uopće može kupiti hrana.

U cijeloj zemlji postoji nedostatak proizvoda kao što su mlijeko, mlijeko za dojenčad, riža, tjestenina, brašno i još mnogo toga, uključujući proizvode za osobnu higijenu. Većina pekarskih kuća ne proizvodi kruh, a ako ga i naprave, prodaju samo nekoliko kilograma po osobi. Kako bi legalno kupili ograničene količine određenih proizvoda, Venezuelanci moraju čekati u ponižavajućim redovima (često dugim i po nekoliko kilometara) koji ne jamče da ih neće pogoditi pljačke i neredi . U nekoliko gradova, su ljudi bili i ubijeni. Osim toga, pojavilo se tržište crne hrane na svim razinama društva, gdje se proizvodi cijene tisuću puta skuplje od onoga što je legalno dopušteno.

Prisutna je i duboka kriza u zdravstvu. U ljekarnama nisu dostupni zajednički i specijalni lijekovi. Postoje medicinski centri koji nemaju pomagala kao što su voda ili antibiotici, ili prostor za nastavak liječenja pacijenata. Mnoge bebe, starije osobe i pacijenti svih vrsta, svakodnevno umiru u bolnicama, zbog nedostatka medicinskih potrepština. Neki od svakodnevnih problema su: crno tržište dolara, vanjski dug, kolaps usluga, nezaposlenost, cenzura i progon medija, brzi porast delikvencije , sveučilišta i škole koje nemaju sredstva za nastavak rada te izvješća o kršenjima ljudskih prava protiv civila koji se bore protiv ove situacije. Borba s ovlastima, zajedno s čestim nepravilnostima u postupku, izazvala je nekoliko skupina da se protive akcijama venezuelanske vlade. U međuvremenu, situacija se pogoršava i mnogi se boje da će se u svakom trenutku pojaviti stanje socijalne ugroženosti. Zemlja je poput tempirane bombe. Budimo plod utjehe za venezuelanski narod koji živi u „tuđini” u svojoj vlastitoj zemlji, pomozimo im svatko koliko možemo, bilo materijalno, bilo molitvom te tako izgrađujmo Božje Kraljevstvo na zemlji.