UČIM ŽIVJETI U BANJA LUCI

 Projekt Učim živjeti! nastavlja se u Banja Luci i ove školske godine. Kroz interaktivne radionice učimo ih biti solidarnima, komunikativnima, otvorenim za nove spoznaje, prihvaćati i uvažavati osobe s kojima se susreću. Stvaramo okolnosti  gdje se djeca uče okretati od sebe prema drugima.

 Zdenac Banja Luka održao je kreativno - edukativnu radionicu sa osobama treće životne dobi, koji su ujedno i korisnici „Dnevnog centra za starije osobe“ u Banja Luci s djecom iz projekta Učim živjeti!, njihovim roditeljima i volonterima Zdenca u prostorijama Banjalučke biskupije.

 

 Ovom radionicom obilježili smo dane „Tjedan dječjih prava“. Djeca su imala priliku učiti engleski jezik i sudjelovati u načinu pletenja ručnih radova od vune, zajedno sa korisnicima koji su došli podržati rad Zdenca. Zajedničkim druženjem stvara se povezanost između djece i starijih, podržava se međugeneracijska solidarnost, razvija se empatija i jača zajedništvo. Korisnice su sa zanimanjem sudjelovale u izradi šalova i kapa za djecu. Djeca su promatrala što to rade i neprestano zapitkivala. Bake su komentirale da se ne sjećaju kad je oko njih bilo toliko djece, radosti, pjesme…

Ovakvim druženjima i zajedničkim radom, podržavamo različitost generacija. Djeca uče od starijih, uvažavaju ih, i uče slušati ih. Stariji djecu nagrađuju svojom životnom mudrošću. Tako djeca postaju bolje osobe, osjetljivi na potrebe bližnjega, a i njihovo samopouzdanje jača.

 

 

 

Iva Samardžić