Ponedjeljak, 24.06.2024. 10:02

Izlet molitvene skupine Zdenca u Vrliku

Molitvena skupina Zdenca moli se Duhu Svetome tijekom školske godine, od rujna do lipnja i tako već 11 godina. Jednom mjesečno u prostorijama Zdenca Split (Brda) imamo sv. Misu koju predvodi don Ante Delić. Zajedno se molimo za svoje obitelji, Zdenac i za sve one koji su na bilo koji način povezani sa Zdencom.

Svake godine, uglavnom u lipnju, idemo na izlet. Ove godine odlučili smo ići u Vrliku. Krenuli smo u 8:00 sati ispred crkve Sv. Mateja na Ravnim njivama. Putem smo molili krunicu Duhu Svetom za različite nakane, između ostaloga, za naše dvije misionarke, Ilianu Gomez iz Venezuele i Anu Ngwale iz Tanzanije, koje će obavljati misijske zadatke u Tanzaniji, Keniji i Ugandi, prema uputama predsjednice Zdenca, s. Ljilje Lončar.

S molitvom na usnama i dobrim raspoloženjem stigli smo u Vrliku. Vrijeme nam je bilo naklonjeno. Sunce je zasjalo, a nebo je bilo bez ijednog oblačića. Posjetili smo vrličku Česmu, omiljeno okupljalište Vrličana, koje je inspiriralo Milana Begovića po čijem je libretu skladana najpopularnija hrvatska opera, „Ero s onoga svijeta“. U spomen slavnom književniku, ondje je postavljen i spomenik, a sama opera se izvodi svako ljeto na istome mjestu.

U 10:00 sati smo otišle na sv. Misu u crkvu Gospe od Ružarija. Sv. Misu je predvodio fra Mladen Prolić. Puni poleta krenule smo mini busom do tvrđave „Prozor“ koja je sagrađena na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće. Prvi put se spominje 1406. godine. Tvrđava je stradala 1715. godine tijekom napada Turaka na Cetinsku krajinu. Na putu do izvora Cetine je i starohrvatska crkva Svetog Spasa građena u 9. stoljeću. Nadamo se da će crkva Svetog Spasa biti obnovljena i zablistati u novom ruhu. Ostavljamo to povjesničarima i restauratorima.

Nakon obilaska crkve Svetog Spasa došlo je i vrijeme za okrjepu, pa smo se uputili u restoran „Ero“. U restoranu smo se zaista lijepo podružili. Žene su bile oduševljene  jelom i tražile su recepte. Mene to nije zanimalo, jer sam bila ispunjena ljepotom prirode, nenadmašnim djelom Božjih ruku. Mučilo me je drugo pitanje. Naime, nisam vidjela niti jednog čovjeka na ulici, što me podsjetilo na stihove pjesme: „Gdje je nestao čovjek … gleda gdje su znakovi, kojim putem krenuti. Može li itko reći gdje je put ka sreći…“ Poslušajmo Duha Svetoga što nam ima reći.

Marija Milošević