Utorak, 08.08.2023. 14:34

Obiteljsko ljetovanje Zdenčana

Tjedan dana u srpnju mi Zdenčani proveli smo na obiteljskom ljetovanju u mjestu Kampor na otoku Rabu. Smješteni u franjevačkom samostanu sv. Eufemije imali smo priliku saznati ponešto o njegovoj povijesti.

 

Nas domaćin fra Ivica proveo nas je i ispričao o gradnji koja je započela 1446.godine, o župnoj crkvi sv. Bernardina Sienskog, biblioteci te muzeju i galeriji Testen. Muzej sadrži sakralne, etnološke i arheološke predmete te mnoštvo rukopisa koje su napisali i ukrasili tadašnji franjevci. Bilo je zaista divno koračati tim prostorijama i klaustorom u kojima su nekada boravili fratri u molitvi, meditaciji i svakodnevnim poslovima. Dvorište unutar samostanskih zidina ukrašenih starom lozom stvorilo je poseban ambijent za druženje, razgovor, dječju igru i objede. Imali smo priliku svaki dan započeti Svetom misom i po dogovoru s fra Ivicom se ispovjediti.

 

 

Ostatak jutra i poslijepodne smo provodili na plazi, a cilj je svaki dan bio naći novu plazu i novi hlad za vruće dane. Uživali smo i u zajedničkoj pripremi ručka i stola u čemu su pomagali i najmlađi.

 

 

U večernjoj obiteljskoj molitvi bilo je posebno zanimljivo po svijestiti sebi koliko je molitava izrečeno baš u toj sobi kroz sva ova stoljeća. Zaista zapanjujuće koliko su se kroz molitvu povezale obitelji u Zdencu.

 

 

Oduševio nas je i grad Rab svojim uređenjem i izgledom kojim dominiraju četiri zvonika u gornjoj ulici. Jedno popodne imali smo izlet na vidikovac odakle pogled seže na okolne otoke. Ovo ljetovanje je bilo više od odmora. Tu je  riječ o druženju s dragim ljudima, razgovoru i razmjeni iskustava iz svakodnevnog života koja nam pomažu u osobnom i duhovnom rastu. Bogu hvala na ovom okupljanju koje nas je osnažilo za nove izazove koji nas čekaju u svakodnevici.

Kristina Vodopija