Utorak, 10.01.2023. 18:14

Učim živjeti, zaljubljenost, ljubav, ples - zimski susret

Druženja na Zdencu u sklopu projekta Učim živjeti održana su od 6., 7., i 8. siječnja  2023. u Dugom Selu u kući Zdenca.

 

 

Projektom Uči živjeti u suradnji s Gradom Dugo Selo smo pridonijeli razumijevanju vlastitih talenata što je temelj za razumijevanje sebe i ljudi s kojima smo okruženi na čemu se izgrađuje solidarnost i tolerancija kao ključni čimbenici za aktivno građanstvo, odnosno djelovanje na bilo kojoj razini društva. Djeca radosno dolaze na radionice i ne žele kući, očito je i jačanje njihovog samopouzdanja i empatije.

 

 

 

Prisustvovala su djeca Dugog Sela, koja već godinu dana pohađaju program Zdenca, Odgoj u i za solidarnost. Tema našeg druženja bila je ljubav i zaljubljenost. Djeca su stigla u petak, smjestila se u sobe. Kao veliki, sami sebi napravili krevete, okrijepili se i najprije dan započeli igrom.

 

 

Prvi dan obradili smo temu ljubav i zaljubljenost. Potaknuli smo grupu na razmišljanje o asocijacijama na temu kakva je ljubav i kakva je zaljubljenost. Razgovarali što kažu o zaljubljenosti i ljubavi: vršnjaci, prijatelji, roditelji, tik tok. Radili u grupama.

 

 

Upoznali vrste ljubavi, dotaknuli i spolnost. Bili smo na Božićnom koncertu, na Adventu u Zagrebu u Tehničkom muzeju, igrali stolni nogomet i tombolu. Za nedjeljni ručak smo i kužinavali (učili kako raditi palačinke). Svako dijete je naučilo kako napraviti ovaj slasni ovaj desert.

 

 

Učinili smo i dobro djelo, baki Mari uljepšali smo dan i podarili joj zagrljaje.

 

 

Naučili smo i koja je najljepša pjesma o ljubavi i koje su njene osobine. Svaki čovjek nosi u sebi neodoljivu čežnju voljeti i biti voljen. Istinski voljeti znači željeti dobro drugome, ne tražiti samo svoje zadovoljenje i vlastitu sreću nego to isto htjeti i drugome. Voljeti treba naučiti, a to nije lako. Na putu do istinske ljubavi potrebno je puno strpljenja, vježbanja u nesebičnosti i suradnja s Bogom.

 

 

Susret smo završili afričkim plesom i pjesmom koju nas je kroz susret učila naša Anna.

N.M.