Petak, 20.08.2021. 15:43

Moja Afrika 3. dio

Donacijom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Kloštar Ivanića kupili smo 400 kg riže, 400 kg ugalija (bijelo kukuruzno brašno, njihova osnovna prehrambena namirnica), 160 kg graha, 40 kg kikirikija i higijenske potrepštine. Od toga smo napravili 80 paketa koje smo podijelili djeci i obiteljima iz plemena Masai te siromašnim starijim osobama. U nabavci namirnica, slaganju i nošenju paketa pomagali su nam mjesni volonteri Zdenca.  

 

Posjetile smo i sirotište Chipole u kojem žive napuštena djeca. Majke su im preminule, a očevi su ih ostavili u sirotištu, jer se nisu mogli ili nisu htjeli brinuti o njima. Strašno nas je potresla njihova sudbina, uvjeti u kojima žive i silna potreba za dodirom i nježnošću. Svi su se odmah "prilijepili" za nas i doslovno nas nisu puštali iz svojih malih ručica.

Djevojčice smo razveselili veselim šarenim haljinama koje je sašila i donirala gospođa velikog srca,  gospođa Marijana Janeković.

 

U želji da nam se približe ponekad su znali biti i grubi, no ta njihova grubost samo je slika surovog života koji ih šiba od najranije mladosti.

 

 

Teško je gledati sve te tužne ljudske sudbine, a znaš da ne možeš svima pomoći i sve spasiti.

 

 

Molim našeg dobrog Gospodina koji je blaga i ponizna srca, da učini srce moje, a i srca svih ljudi, po srcu svome, da nam pomogne da gledamo svijet Njegovim očima i budemo kanal Njegove ljubavi, a u svakom tom siromašnom, prljavom, poderanom, dobrom ili lošem čovjeku ili djetetu prepoznamo samog Krista.

Afrika me u ovo kratko vrijeme puno toga naučila, prije svega većoj zahvalnosti za sve što imam, od najmanjih sitnica pa do moje obitelji, naučila me da ne gunđam i ne mrmljam, jer ima onih koji nemaju baš ništa, a još uvijek nose osmjeh na licu.

M. S.