MISIJA TANZANIJA

 Dragi kumovi i dobročinitelji!

 Misija Zdenca u Africi nalazi na jugozapadu Tanzanije, u mjestu Ujewa.

Djeluje u okrilju župe Ujewa koju predvodi afrički svećenik Don Romanus. Župu mu je prepustio naš misionar don Ante Batarello (imao je 18 župa) s kojim smo započeli suradnju.

 Svake godine, vjerno i neizostavno misionari iz Hrvatske dolaze svoje vrijeme darivati za one najpotrebitije. Vođeni Kristovim žarom i ljubavlju te velikodušnošću donatora iz domovine i drugih država, već 11 godina Zdenac okuplja, hrani, oblači, obrazuje više od 200 djece te skrbi o 25 starijih osoba.

 

 

 

Sredina u kojoj misionari Zdenca djeluju u Tanzaniji je mjesto velikih potreba. Prije svega vlada velika materijalna oskudica, stanovništvo živi u velikom siromaštvu, lišeni i onog najosnovnijeg za život, a to je pitka voda, struja, redoviti dnevni obrok. S druge strane, jednako prisutno je i duhovno siromaštvo.

Obitelji su razorene. Većina djece živi bez oba ili s jednim roditeljem te s bakama ili rodbinom. Razlog tome je jako prisutna bolest AIDS-a, anemija i malarija.

 

 

Zbog borbe za preživljavanjem djeca su redovito prepuštena sebi samima. Nemaju potrebnu njegu, sigurnost i ono najvažnije ljubav.

Misionari Zdenca upravo te elemente svojim neumornim radom nadomješćuju.

 

 

Tanzanija je zemlja sa 58 milijuna stanovnika, broj neprestano raste što govori i podatak da je 2012. godine rađen popis stanovništva i tad je bilo 45 milijuna, samo 7 godina nakon, u 9. mjesecu 2019. rađen je popis stanovništva i tad je broj skočio na 58 milijuna, dakle porast od 13 milijuna u samo 7 godina.

 Većina stanovništva se bavi poljoprivredom. Stanovnici koji imaju svoja polja su oni bolje stojeći dok većina rade kao najamnici na njihovim poljima za dnevnice.

Obrazovanje u Tanzaniji je u jako lošem stanju, a privatne škole koje nude bolje uvijete za učenje i daljnje obrazovanje su jako skupe i time većini nedostupne.

Zdenac kroz svoj projekt Kumstva omogućuje djetetu cijelu godinu školsku opremu, obuću i odjeću, povremeno pakete namirnica, pomoć pri nastavi, učenje engleskog jezika, odgoj u solidarnosti, te razvoj u duhovnosti, stvarajući i podučavajući izgradnju osobnog odnosa s Bogom.

 

 

Rad Zdenca na terenu, obuhvaća sva područja djetetova života.

Većina djece po završetku osnovne škole, na žalost ne nastavljaju daljnje obrazovanje. Za one koji nastavljaju, Zdenac kroz pomoć u nastavi radi na poboljšanju njihova znanja, time i ocjena i tako povećava šanse za nastavak obrazovanja i nakon srednje škole.

 

 

Zdenac potiče i učenje šivanja, što mnoge djevojčice rado prihvaćaju, jer time će njima i njihovim obiteljima biti osigurana egzistencija.

 Obrazovanje je bez sumnje najsigurniji način prema svjetlijoj budućnosti i zbog toga Zdenac ulaže velike napore i sredstva u učitelje i asistente koji bi djeci omogućili što bolju pomoć na tom putu.

Uz pomoć vas, vjernih dobročinitelja iz domovine i drugih država, i uz milost Božju činimo još jedan veliki pothvat za djecu.

Osnovan je ženski đački dom u kojem borave djevojke srednjoškolske dobi ili pak one koje su pri završetku osnovne škole.

 

 

Sve djevojke redom dolaze iz velike neimaštine u kojoj nisu imale velikih izgleda za životni napredak.

U domu im je omogućen smještaj, obroci, odgajateljica koja ih prati u njihovu razvitku.

 

Vjerujemo i nadamo se da ćete nastaviti pomagati i biti dio izgradnje Božjeg kraljevstva među najmanjima i najranjivijima u društvu.

 

A.S.