MISIJA KUBA

Biskup Domigo organizirao je trodnevno pješačenje u Gospino svetište Pinar del Rio. Među hodočasnicima bili su volonteri i mladi iz Zdenca Pozo, kojima je ovo  drugo višednevno hodočašće. Donosimo i svjedočanstvo volonterke Zdenca Yanet Ramos Alonso u kojem su vidljivi plodovi rada s djecom i tinejdžerima na radionicama Odgoja u solidarnosti.


Sa hodočašća smo se vratili u 9:00 sati  noću, svi vrlo umorni, ali sretni. Jako sam sretna sa gestom solidarnosti, koju su dečki tih dana na hodočašću učinili za siromašnog dječaka.

Osjećala sam snažni emocionalni naboj, osjećaji su se miješali. Nisam znala da li da plačem , smijem se ili vičem, ali samo sam ih svih zagrlila jer su me zamolili da za njihovo djelo nitko ne smije znati.

Među osobama koji su prisustvovali hodočašću bio je vrlo siromašan dječak, sa skromnom odjećom, jedva da ju je i imao.

Dječaci iz programa Zdenca  odmah su to uočili, kao pravi Misionari Milosrđa, odmah krenuli u akciju. Pomoći će mu, dati će od sebe, ne od svoga viška. Odjeća, obuća, čarape, donje rublje, parfem, sapun, dezodorans, hrana i novac sve potrebno za usrećiti dječaka bilo je pred njima. Prišli su biskupu i rekli mu što su učinili, ali nisu znali kako mu to sve darovati.  Bojali su se da ga ne posrame da se dječak ne osjeća loše. Kako nisu htjeli da dječak zna odakle dolaze darovi,  biskup je odlučio simulirati tombolu i, naravno, pobjednik je bio siromašni dječak.

Dječakovo lice bilo je prepuno sreće i zadovoljstva. Zajedno smo se radovali s dječakom.

Često se pitamo koja je tajna sreće? Evo nam odgovora iz prve ruke. Tajna sreće je u darivanju.

 

Možete zamisliti kako sam se osjećala kad vidim da naš rad vrijedi. Teško je odgojiti čovjeka. Rad s našom djecom ispunjava me radošću i potpunom srećom. Mnogi dječaci su mi prišli i rekli da su gestu solidarnosti imali zahvaljujući onome što su naučili u radionicama o solidarnosti Zdenca. Prije nego što su krenuli u program, to ne bi učinili.

Ideja je došla od tinejdžera po imenu Yasmel Quintana. Zdenac ima budućnost.

Yanet  Ramos Alonso, volonterka Zdenca Pozo