Petak, 07.04.2017. 21:42

DUHOVNA OBNOVA ZDENCA u Dugom Selu

U kući Zdenac je od 31.03 - 2.04. 2017. uspješno završena Duhovna obnova koju je predvodio gospodin Josip Lončar iz Kristofora sa suradnikom Mariom.

Okupili smo se iz raznih gradova u kojima djeluje naš Zdenac, iz Splita, Zagreba i Banja Luke. Željeli smo produbiti svoju vjeru kroz teme o EUHARISTIJI te putem ŠKOLE MOLITVE. U kući Zdenca, u petak nas je s ljubavlju i osmjehom na licu dočekala naša časna Ljilja, koja nas uvijek okuplja kao majka svoju djecu. Nakon rasporeda po sobama dobili smo svoja zaduženja u kuhinji, blagovaoni i u kapelici. Prvu večer proveli smo u druženju s našom časnom Ljiljom koja nas je uvela u duhovnu obnovu.

Prošli smo kroz dijelove sv. Mise (uvodni obred, služba Riječi, euharistijska služba i završni obred), te ih povezali s fazama duhovnog života (čišćenje, prosvjetljenje, sjedinjenje). U subotu je došao gospodin Lončar. Govorio nam je o EUHARISTIJI, koja je vrhunac kršćanskog života. Prva i osnovna stvar u euharistiji je upoznati Boga. Duhovnu obnovu potkrijepio je Riječju Božjom i citirajući Katekizam katoličke Crkve. Za primanje bilo koje milosti potrebno je pripremiti se za sv. Misu (KKC 1098). Posvjestio nam je bit spremnosti, raspoloživosti, predanja osobe. Poticao na čitanje Riječi Božje ( kontemplacija, meditacija, molitva) i osvrnuo se na KKC 2708 koji kaže: „Sastavni dio molitve je misao, mašta, osjećaji i želja koji su nužni da se potakne volja i nasljedovanje Krista i obraćenje srca.

Preporučuje prostudirati KKC 2688; 2708; 2707; 1128; 1098; 1414; 1382; i Lumen Gentium 3; 12. Ljubav se sastoji od htijenja. Osobno su me posebno dotakle rečenice:

- Mi smo slika Isusa Krista.
- Sveta misa je čistilište, koja se bazira na Božjoj riječi.
- Razmatrati Sveto pismo obavezno je svaki dan, jer razmatranje je govor Duha.
- To pokretanje o razmatranju Božje riječi je nužno, jer potiče na obraćenje srca.

U nedjelju je došao gospodin Mario. Uveo nas je u ŠKOLU MOLITVE po metodi Kristofora. Pojasnio nam je, kako uči u Božju prisutnost prije razmatranja. Susret u kući Zdenca završio je evaluacijom. Iznosili smo doživljaje i svjedočanstva o duhovnoj obnovi te o organizaciji susreta. Konstatirali smo, da je metoda Kristofora nadopuna našoj biblijskoj radionici u Zdencu. S toga smo se dogovorili, da ćemo uz pomoć suradnika iz Kristofora primijeniti metodu ŠKOLE MOLITVE, kako bi što prije i članovi našeg Zdenaca mogli što uspješnije podučavati druge.

Zahvaljujem našoj dragoj časnoj Ljilji, koja nam je omogućila da u kući Zdenac produbimo našu vjeru i upoznamo Isusa Krista, kako bi Ga bolje mogli nasljedovati.

Sanja H.