Srijeda, 09.03.2016. 10:32

Radionica „Odgoja u solidarnosti“ u osnovnoj školi kneza Trpimira u Kaštel Gomilici

U Osnovnoj školi kneza Trpimira u Kaštel Gomilici 08. ožujka 2016. godine N. P. i Gabriela Primorac su održali edukativnu radionicu Odgoja u solidarnosti. Na radionici smo zajedno s djecom razgovarali o njihovim talentima te smo nastojali osvijestiti važnost istih u našim životima.

 

Odgoj u solidarnosti - osnovna škola Trstenik

Svatko od nas je od Boga blagoslovljen sa jedinstvenim i prekrasnim talentima koji nam služe kako bismo zajedno s drugima izgrađivali zajedništvo. Djeca su brzo prepoznala vlastite talente i njihovu važnost u svakidašnjem životu. Zajedno smo odlučili kako ćemo one talente koji su nam darovani iskoristiti za izgradnju zajedništva unutar naše grupe, razreda, škole i obitelji. Naši talenti ne postoje samo radi nas samih – oni su poput darova čija se vrijednost uočava samo onda kada se daruje. Samo u (pre)davanju vlastitih talenata otkrivamo vlastitu vrijednost i vrijednost drugih.

Našu međuovisnost u zajedništvu smo testirali kroz igru gdje je jedno od djece imalo zatvorene oči, dok su ga drugi usmjeravali prema izlazu kroz put na kojemu su se nalazile prepreke (stolice). Djeca su se u tim ulogama izmjenjivala te su pouku igre sama vrlo lako izvukli: „Bili smo njegove/njene oči i bez nas on/ina nije mogao/la pronaći i prijeći preprekama postavljen put. Potrebni smo jedni drugima.“

Radionica je protekla u ozračju radosti i osmijeha te osjećaja važnosti svakog pojedinog djeteta.