Pomozimo đacima u Albaniji

Lac je jedan od najsiromašnijih gradova u Albaniji. Smješten je 70 kilometara južno od Skadra, između Tirane i Lezha. U gradiću vlada nezaposlenost i siromaštvo, zbog koje veliki broj obitelji ne može omogućiti svojim najmlađima ni osnovni pribor za školovanje. Za najsiromašnije skrbe sestre iz reda Kćeri Božje ljubavi. Njihova zajednica u misiji u Lacu nema stalnih prihoda već ovisi o Božjoj providnosti i pomoći dobrih ljudi.

Kako bi im omogućili i olakšali polazak u školu, udruga Zdenac organizira akciju prikupljanja školskih torbi, bilježnica i školskog pribora, koje će darovati učenicima u Lacu.

Akcija će se provoditi od 21.8.2013. do 10.9.2013. godine.

O teškoj svakodnevici i uvjetima u kojima ovi školarci žive piše nam s. Jeronima u svojem pismu u nastavku.

Pet sestara smo: tri s Kosova, jedna iz Albanije i ja ( s. Jeronima Juros) iz Hrvatske. Inače imamo pet zajednica u Albaniji. Mi u Lacu imamo vrtić u kojem imamo 55 djece od 3-6 godina. U sklopu vrtića imamo menzu za siromašnu djecu, njih ima 60 koji svaki dan dobiju topao ručak.

Lac je jedan od najsiromašnijih gradova u Albaniji odmah iza Elbasana. Prije su imali tvornicu a kad je pao komunizam i tvornica je prestala raditi tako da su ljudi ostali bez posla.

Što je još specijalno za Albaniju je krvna osveta, tako da su mnoge obitelji u kućnom zatvoru gdje muški iznad 15 godina nisu slobodni izaći izvan dvorišta. Siromašni obitelji ima jako puno, koje nisu u mogućnosti nabaviti osnovne potrepštine za djecu (knjige, torbe, pribore i sve što je djetetu potrebno za školu). Neke od njih imaju i po petero djece u školi. Za ove za koje se mi brinemo su od vrtića pa do devetog razreda osnovne škole. Za veće uzraste jedino ako dobijemo nešto u novcu.

Inače imamo još jedan vrtić blizu Skadra i u njemu ima 60 djece a i župa je jako siromašna. To su uglavnom doseljenici iz planina i još uvijek se doseljavaju. Imaju brojne obitelji i često moraju od nule početi. Potrebe su velike ako nam možete barem malo pomoći bit ćemo mi sestre, a posebno djeca i roditelji, jako zahvalni. Mi smo ovdje samo jedna produžena ruka jer i sami živimo od Božje Providnosti a ne da bi mogli zaraditi za uzdržavanje.

Želim Vam puno Božjeg Blagoslova i uspjeha u Vašem radu.

s. Jeronima

Svi vi koji želite pomoći donacijom školskih torbi i pribora za sve uzraste osnovne škole, svoju donaciju možete donijeti u prostorije Zdenca uz prethodnu najavu na:

Tel: 021 377 572
Mob: 095 871 6069
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U Splitu na adresi Ante Petravića 1, od 26. do 30. kolovoza te od 2. do 6. rujna u vremenu od 8-17 h.
U Zagrebu Župa Marije Pomoćnice, Knežija, Omiška 10, 7. 9. 2013. od 10 h do 18 h.
U Dubrovniku kontakt broj: 098 243 699 Nives ili 095 871 6069.

Također, pozivamo i sve koji su u mogućnosti, da pomognu i putem novčane pomoći koja će biti donirana za školovanje djece u misiji u Lacu.

ŽIRO RAČUN : HR7923300031100166170
Poziv na broj: 130
Opis plaćanja: POMOĆ ĐACIMA U ALBANIJI

Pridružite se našoj akciji i uljepšajmo zajedno polazak u školu učenicima u Lacu!

Uplatnica Pomoć đacima Albanije

Ovdje možete preuzeti uplatnicu u PDF formatu.

Obavijest!

Akcija završena u rujnu 2013.
O realizaciji projekta pročitajte više u tekstu pod naslovom Sva dobra djela počinju dobrom nakanom.