Petak, 28.02.2020. 10:39

MISIJA EKVADOR

 

 

S lijeve strane velika provalija, a u podnožju rijeka. Oko nas divna, netaknuta priroda gdje još ljudska noga nije stupila. Rajske ptice i orhideje rastu uz put.

 

 

Kada su Inke u 15. stoljeću osvojili današnji Ekvador i uključili ga u svoje carstvo u njemu su već dugo postojale napredne staro američke kulture. Španjolska je zauzela ovo područje 1534. godine i novi su doseljenici postali društvena elita. Indijanci su ubrzo desetkovani zaraznim bolestima, a bili su i prisiljavani na rad za Španjolske veleposjednike.

Godine 1822. Ekvador dobiva neovisnost od Španjolske i postaje dio Velike Kolumbije pod vodstvom Simona Bolivara. Ova se država 1830. raspada na KolumbijuVenezuelu i Ekvador.

Devetnaesto stoljeće je u povijesti Ekvadora poznato po slabosti države i nestabilnosti. Do liberalne pobune Eloy Alfaroa 1895. zemljom uglavnom vladaju predsjednici povezani s Katoličkom crkvom.

Između 1904. i 1942. Ekvador u ratovima sa susjedima gubi velik dio teritorija. Najveći i najvažniji bio je rat s Peruom 1941. godine koji je formalno završen tek 1998. kada je Ekvador priznao gubitak svojih istočnih područja.

 

Palo Qemado, od glavnog grada udaljen 3 sata vožnje. Seoski grad provincije Cotopaxi i gradić gdje Zdenac ima 108 djece kumčadi. Zadnjih 40 minuta vozimo se makadamom u planinu, vidljivi su nedavni odroni, a cestom može proći samo jedno auto. Na mokrom makadamskom putu uočavam povremena proširenja za potrebe mimoilaženja. Kako se penjemo u planinu cesta je puna zavoja. Ispred svakog zavoja vozač svira kako se nebi sudarili sa autom iz drugog smjera. S lijeve strane velika provalija, a u podnožju rijeka. Oko nas divna, netaknuta priroda gdje još ljudska noga nije stupila. Rajske ptice i orhideje rastu uz put. Prekrasni pejzaži. Zanimljivo je gledati kako se priroda, šuma koja se od svog nastanka razvijala bez utjecaja čovjeka.

 

                                                                                                         

 

U gradiću Palo Qemado (nazivam ga gradićem u usporedbi sa ostalim mjestima koji ga okružuju) živo, vidimo i ljude koje nismo imali prilike susresti na putu, ipak je ovo centar mjesta. Nastavljamo naprijed i dolazimo do srca Palo Qemada, crkva Bl. Alojzija Stepinca i dvorane u kojoj nas čeka 108 djece kumčadi s roditeljima na čelu sa s. Melaniom i s. Mercedes voditeljima projekta Uči živjeti, programa Odgoj u solidarnosti. Nakon osvježenja koje su sestre pripremile, slijedio je susret s djecom. Pripremili su lijep doček.

 

 

 

Djeca su bila radosna, a znatiželja im je virila iz očiju. Na sebi su imala majice u misijskim bojama sa logom Zdenca, a ispod loga je pisalo Zdenac na hrvatskom jeziku. I zamislite znali su i logo i značenje svake boje objasniti. Znali su i otkuda dolazim. Djeca su održala pozdravni govor. Zahvalila na svemu što činimo za njih, a to je i velika pomoć njihovim roditeljima.

Svoju zahvalnost iskazali su i poklonima (razno voće, a najviše panele (nerafinirani šećer)). Zajedno smo otpjevali Almu misioneru. Djecu i roditelje sam počastila slatkišima i održala prigodni govor. Poslije sam s djevojčicama koje žive u internatu otišla do internata, gdje su i one otpjevale pjesmu i izrekle svoje zahvale.

 

 

Na svim susretima s djecom bili su prisutni i roditelji. Rekla sam im koja su očekivanja kumova i Zdenca. Želimo da žive vrijednosti i da budu prepoznatljivi po svom dobrom ponašanju kao i poslušni svojim roditeljima. Naglasila sam da je i rezultat u školi bitan jer oni koji izgube godinu, ispadaju iz programa. Pitala sam ih i koliko često pomažu drugima i zatekla ih pitanjem: Koje zadnje dobro dijelo su napravili? Brzo su se pribrali i odgovarali kao pravi mali Misionari Milosrđa.

N.M.