Utorak, 09.01.2018. 09:25

Projekti u 2017.

Odgoj u solidarnosti

Objavljujemo u dijelovima izviješće iz 2017. godine.

 

Projekt „Odgoj u solidarnosti i za solidarnost“

Osma godina provođenja projekta uspješno je realizirana u suradnji sa osnovnim školama u Hrvatskoj: OŠ Kamen Šine, OŠ Orij-Jesenice, OŠ Kman Kocunar, OŠ Manuš, OŠ Kraljice Jelene Solin, OŠ Knez Mislav-Kaštel Sućurac, OŠ Kaštel Gomilica.

U projekt je uključeno 70 djece. U novoj školskoj godini 2017./2018. projekt se nastavio provoditi u 5 osnovnih škola: OŠ Kman Kocunar, OŠ Orij Jesenice, OŠ Knez Mislav-Kaštel Sućurac ,OŠ Kamen Šine i OŠ Kaštel Gomilica. Voditeljica radionica je Sniježana Batinić. Za grupu djece radionice se povremeno organiziraju u prostorijama Zdenca na Brdima, voditeljica je Nives Muše. U prosincu je održan božićni susret uz zajedničko druženje sa tombolom za 30-ak djece, djeca su napravila čestitku za Božić djeci u Venezueli. Povezali smo djecu iz OŠ Manuš i OŠ Kamen Šine na radionicama koje su se odvijale u OŠ Kamen Šine.

Peta Ljetna misijska škola održana je na Baškim Oštarijama od 28. lipnja do 1. srpnja 2017. Školi je prisustvovalo 26 djece koja su u programu Odgoja u solidarnosti s ciljem da se međusobno upoznaju, razvijaju zajedništvo i pripadnost Zdencu, te produbljuju i usavršavaju naučene kreposti. Sudjelovala su i tri animatora. Upoznali smo i zanimljivosti kraja i povezali ih sa sadržajem iz Zdenca, te činili djela milosrđa.

Stvaran događaj, stvaran lik dječaka Antonia iz Venezuele bio je poticaj za igrokaz „U tuđim cipelama“. Sve što se radilo tri dana na Velebitu, odlučili smo podijeliti sa ljudima u Gospiću koji su smješteni u Staračkom domu. Donijeti im radost. Bili su sretni što još netko misli na njih. Svojim programom, radošću i zainteresiranošću za njih i njihov život oduševljavali smo ih, a mi smo iz njihovih sijedih vlasi ponijeli mudrost života.

Izlet s djecom iz Odgoja u solidarnost i za solidarnost u Zakučac kod Omiša (Svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića) organiziran je u travnju

Projekt „Odgoj u solidarnosti i za solidarnost“ provodi se u Venezueli i Kubi, a sastoji se od edukativnih radionica na kojima djeca usvajaju i promiču temeljne ljudske i kršćanske vrednote.

Odgoj u solidarnosti na španjolskom jeziku održavao se u Zagrebu do lipnja svaki tjedan sa grupom od 10 djece. Putem reportaže u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavljen je program Odgoja na španjolskom.