Petak, 21.07.2017. 09:12

MISIJA VENEZUELA

"Mama me odbacila...

Elvis ima šest godina. Živi s ocem. “Mi mama me boto - moja majka me ostavila, odbacila”, rekao mi je dječak tihim glasom. Držao je u rukama plastičnu posudu, jedan nožić i viljušku. Bijela košulja sa flekama zelene plijesni na kragni. Zapazila sam ga jer se skupio, plašljivo promatrao i nije se igrao. Dok su druga djeca trčala, igrala, vikala, pokazivali mi što su naučili; molitve , pjesme , plesove, on je bio među njima kao tužno siroče. U vrijeme ručka djeca su uprla na njega prst, vičući da on ne dolazi redovno na aktivnosti i zato nema pravo biti među prvima poslužen. Gledao me uplašeno i čekao hoću li ga zaštititi. Očima je tražio samilost i zaštitu. Kako bi svi bili zadovoljni, rekla sam da ćemo ga ovaj put pustiti među prvima i da će u buduće svaki dan dolaziti.

To je bilo dovoljno da se ohrabrio i stekao povjerenje. Nakon blagovanja tjestenine sa crnim grahom i komada kolača, došao je blizu mene. Pribio se i počeo mi pričati da jučer nije večerao jer je njegov tata sve potrošio u piće. Da se tata napije i kad je pijan njega tuče po leđima. Podigla sam mu košuljicu da vidim ima li ozlijeda. Nije ih bilo. Kralježnica iskočila od mršavosti, svaka kost se napipa. Modrice se nebi ni vidjele jer mu je koža modro crna.

Raspitala sam se kod naših volonterki o Elvisu. Rekle su mi da je majka otišla sa starijom kćeri prije jednu godinu. Njega je ostavila s ocem alkoholičarem. Dolazi na program Zdenca, ali ne redovito. Sudbina Elvisa je čest slučaj. Puno obitelji se razdvojilo radi ekstremnog siromaštva. Mnogi su ostavili djecu prepuštajući ih sudbini ulice. Roditelji i staratelji zadrže djecu do 11 sati u krevetu kako bi lakše pretrpjeli glad.

Zdenac je duhovna obitelj za djecu bez roditelja, djecu samohranih siromašnih roditelja. Oni su naša duhovna djeca. Brinemo se o njima. Volimo ih. Bog ih voli našim srcem, grli našim rukama, uči našim primjerom, grije našim pogledom, hrabri našom riječju. Zove ih po imenu našim glasom. Napaja ih živom vodom koja ih čini sretnom i veselom djecom.

S. Ljilja Lončar Misionarka Milosrđa