Duhovna obnova za članove i volontere ZDENCA u Tanzaniji

U periodu od 02. do 03. prosinca 2016. godine održana je duhovna obnova za članove i volontere ZDENCA u Mafingi (Tanzanija) pod vodstvom rektora bogoslovnog fakulteta Mafinga don Basilija Msena, u biskupiji Iringa. Tema duhovne obnove za 9 članova i volontera je bila „Solidarnost i milosrđe“. Ovom prigodnom temom, u vrijeme kada je sv.Otac zaključio godinu milosrđa, željelo se naglasiti da djela milosrđa činimo tijekom cijelog našeg života i da se ona čine ne samo u za to određenoj godini, već je to kontinuirani proces koji određuje svakog kršćanina.

Kako bi ih činili moramo ih znati prepoznati kao naš cilj i težiti ka ispunjenju istog. Ponekad nismo dovoljno otvoreni za djela milosrđa jer ih nismo sposobni definirati kao takva, nismo sposobni prepoznati potrebu i vapaje drugih na koje trebamo odgovoriti sa svim svojim htijenjem i znanjem, otvorena srca, bez ustezanja kao da to činimo za sebe, kao da to činimo za našu braću, za naše sestre. Ponekada nas naši osobni planovi i ciljevi odvlače od našeg poziva. Odvlače nas od onoga što smo i za koga jesmo.

Duhovne obnove poput ove nam iznova olakšavaju doći do odgovora na postavljena pitanja. Duhovne obnove su prilika za Svetu ispovijed i ispit savjesti da odbacimo starog čovjek i kao nov čovjek spremno i savjesno, puni energije, krenemo ka izvršavanju svog poziva.

J.B.