Četvrtak, 21.04.2016. 20:36

5. vazmena nedjelja

Prvo čitanje: Dj 14, 21b-27

Pripovjediše Crkvi što sve Bog učini po njima.

Čitanje Djela apostolskih

U one dane:
Vratiše se Pavao i Barnaba u Listru, u Ikonij i u Antiohiju. Učvršćivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje. Postavljali su im po crkvama starješine te ih, nakon molitve i posta, povjeravahu Gospodinu u kojega su povjerovali.
Pošto su prešli Pizidiju, stigoše u Pamfiliju. U Pergi navijestiše riječ pa siđu u Ataliju. Odande pak odjedriše u Antiohiju, odakle ono bijahu povjereni milosti Božjoj za djelo koje izvršiše. Kada stigoše, sabraše Crkvu i pripovjediše što sve učini Bog po njima: da i poganima otvori vrata vjere.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Ps 145, 8-13b

Pripjev:

Blagoslivljat ću dovijeka ime tvoje, Bože, kralju moj!

Milostiv je i milosrdan Gospodin,
spor na srdžbu, bogat dobrotom.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Nek te slave, Gospodine, sva djela tvoja
i tvoji sveti nek te blagoslivlju!
Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva,
neka o sili tvojoj govore.

Nek objave ljudskoj djeci silu tvoju
i slavu divnoga kraljevstva tvoga.
Kraljevstvo tvoje kraljevstvo je vječno,
tvoja vladavina za sva pokoljenja.

Drugo čitanje: Otk 21, 1-5a

Otrt će im Bog svaku suzu s očiju.

Čitanje Otkrivenja svetog Ivana apostola

Ja, Ivan, vidjeh novo nebo i novu zemlju jer – prvo nebo i prva zemlja uminu; ni mora više nema. I sveti grad, novi Jeruzalem, vidjeh: silazi s neba od Boga, opremljen kao zaručnica nakićena za svoga muža. I začujem jak glas s prijestolja: »Evo šatora Božjeg s ljudima! On će prebivati s njima: oni će biti narod njegov, a on će biti Bog s njima. I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu.« Tada onaj što sjedi na prijestolju reče: »Evo, sve činim novo!«

Riječ Gospodnja.

Evanđelje: Iv 13, 31-33a.34-35

Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Pošto Juda iziđe iz blagovališta, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«

Riječ Gospodnja.

Razmatranje: Ljubite jedni druge

Bog nas poziva na međusobnu ljubav, ne samo mene, svakog čovjeka. On želi da mi budemo Njegov narod, a On će biti naš Bog, Bog s nama otrt će nam svaku suzu s očiju. Poučava nas i poziva na ljubav jednih prema drugima.
Naša ljubav treba biti poput Gospodinove. Svoju ljubav i svoj život trebamo davati za svoju braću, za čovjeka ma tko on bio i ljubiti ga, pa i svoje neprijatelje.

Po uzoru na Pavla i Barnabu i mi budimo oni koji će pridonositi svojoj zajednici i učvršćivati je. Dovodimo ljude Bogu kako su to i oni činili. Poticali na ustrajnost u vjeri ali upozoravali i na teškoće i hrabrili ih da ne posustaju. Sav uspjeh pripada Bogu, mi smo samo sredstva u Božjim rukama.

Isus nam daje novu zapovijed, „da se ljubimo onako kako je On ljubio sve ljude.“ Ljubeći jedni druge napredujemo u svetosti. Isus razumijeva svakog čovjeka i od nas traži razumijevanje. Želi da nas po našim djelima prepoznaju da smo njegovi sljedbenici, po tome što ljubimo jedni druge i sve ljude kao što Isus ljubi.

Ljubav nas preobražava i usrećuje, lijeći i spašava. Ona unosi toplinu, vjeru i nadu u naš život. Ljubav je radost koju nam Isus daje kad mu se otvorimo. Jedino je ljubav sve moćna i sve razumije, ona nas u potpunosti mijenja i čini novim ljudima. Zapovijed ljubavi je Isusova oporuka nama. Krist nije ni mogao dati druge zapovijedi veće od ove. Jer Bog je ljubav. Ljubav ga je tjerala da se očituje, da iziđe iz sebe, da se objavi ljudima.

U čemu je ova zapovijed nova? Upravo u tom da ljubimo jedni druge kao što je Isus nas ljubio. To je bezuvjetna Božja ljubav. Ljubimo bezuvjetnom Božjom ljubavlju.

N.M.

Za duhovni rast Zdenčana

Nastavljamo razmišljanje o misionarenju apostola Pavla i Barnabe po Maloj Aziji. U prvom čitanju imamo opis puta na povratku u Antiohiju. Njihovo apostolsko djelovanje koje je šire i složenije od samog propovijedanja Riječi.

Što su sve radili  i govorili? U čemu se sastojao njihov misijski angažman na povratku u matičnu zajednicu?

Ploveći od luke do luke, brodovi ostanu neko vrijeme u pristaništu prije nastavka plovidbe.

Dva velika misionara koriste ovo vrijeme stanke  za susresti se s novo osnovanim kršćanskim zajednicama.

Što su radili i koja im je uloga bila u zajednicama?

Učvršćivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri. Govorili su im da će radi Krista mnogo trpjeti. Trpljenje je popratni dio puta  koji vodi u Kraljevstvo Božje.

Ovako formulirano objašnjenje o trpljenju, putu  u Kraljevstvo i motivaciji da ustraju u vjeri daje nam uvid da se radi o višestrukom trpljenju. Unutarnje trpljenje;  promijene vlastitih navika, od razmišljanja do ponašanja, čišćenje od sebičnosti... Red prioriteta je promijenjen. Do sada su u centru imali sebe sada imaju Krista Isusa prisutna u nesavršenoj zajednici. Glavni dosadašnji pokretač bio im je ego i prirodni zakon proslijeđen od praoca Adama. Sada im je vjera u Krista raspetog i uskrslog iz ljubavi prema grešnicima. U ovim trpljenjima koja su prolazna svatko od nas pronalazi sebe pojedinačno i kao zajednica zdenčana. Vjera da smo izabrani i pozvani po milosti da sebe ugradimo kao živo kamenje u Isusov Zdenac naša je pjesma i snaga za nadvladati sva trpljenja koja dolaze iznutra i iz vana.

Na koji još način Pavao i Barnaba služe ovim zajednicama?

Postavljali su im  starješine da ih vode po uzoru na dobrog Pastira. Imenovanju je prethodila organizirana molitva i post. Zatim tako izmoljene kroz obred povjeravali su starješine Gospodinu. Oni , starješine su povjerovali i s ljubavlju prihvatili proći kroz mnoge nevolje i druge kršćane  voditi kroz nutarnje i vanjske sukobe i kušnje.

Uz to su apostoli  navijestili  Riječ u Pergi. Izgrađuju postojeće zajednice i navještaju Evanđelje na novim mjestima. Ovo je smjernica nama da istovremeno radimo na izgradnji postojećih zdenaca i da idemo dalje šireći Riječ i čineći je vidljivom djelima milosrđa za najpotrebnije duhom i tijelom.

Kada su apostoli stigli u svoju matičnu zajednicu u Antiohiji okupili su svih i svjedočili kako je  Bog privukao sebi nekršćane služeći se njihovim misijama.

Umjesto Pavla i Barnabe Isus je odlučio po tebi privući sebi osobe i narode do nakraj svijeta.

Po tebi ohrabriti grupe Zdenca govoreći im o ljepoti i važnosti trpljenja radi Imena Njegova.

Svom dušom zagrlimo trpljenje radi Krista  i radosno koračajmo kroz svoje i zajedničke kušnje do ulaska u Kraljevstvo Božje koje je u nama i među nama.

S. Ljilja Lončar