Nedjelja, 07.09.2014. 00:00

23. nedjelja kroz godinu

Prvo čitanje: Ez 33,7-9

33 7I tebe sam, sine čovječji, postavio za stražara domu Izraelovu: kad čuješ riječ iz mojih usta, opomeni ih u moje ime. 8Reknem li bezbožniku: `Bezbožniče, umrijet ćeš!` - a ti ne progovoriš i ne opomeneš bezbožnika da se vrati od svojega zloga puta, bezbožnik će umrijeti zbog svojega grijeha, ali krv njegovu tražit ću iz tvoje ruke. 9Ali ako bezbožnika opomeneš da se vrati od svojega zloga puta, a on se ne vrati sa svojega puta: on će umrijeti zbog svojega grijeha, a ti si spasio život svoj.

Pripjevni psalam: Ps 95,1-2.6-9

95 1Dođite, kličimo Gospodinu,
uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!
2Pred lice mu stupimo s hvalama,
kličimo mu u pjesmama!

6Dođite, prignimo koljena i padnimo nice,
poklonimo se Gospodinu koji nas stvori!
7Jer on je Bog naš, a mi narod paše njegove,
ovce što on ih čuva.

O, da danas glas mu poslušate:
8“Ne budite srca tvrda kao u Meribi,
kao u dan Mase u pustinji
9gdje me iskušavahu očevi vaši
premda vidješe djela moja.

Drugo čitanje: Rim 13,8-10

13 8Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon. 9Uistinu: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi! i ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. 10Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav.

Evanđelje: Mt 18,15-20

18 15"Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. 16Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. 17Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik." 18"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu." 19"Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. 20Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima."

Za duhovnu izgradnju Zdenčana

Isus poučava svoje učenike, a naravno poučava i nas danas, o bratsko-sestrinskim odnosima: u društvu, u Crkvi, u obitelji. Isus uspostavlja sasvim nove međuljudske odnose. Odnose koji su utemeljeni isključivo na LJUBAVI.

Isus nam zadaje nimalo lak zadatak.

Skloni smo misliti samo na sebe i na svoje spasenje. No, naše poslanje je da svakog kršćanina potičemo da pomaže drugima i pomognemo mu da se spasi. Pomoći svakome koji je u nevolji. Povesti svakoga prema obraćenju, prema duhovnom rastu. To je poslanje Crkve ali i svakoga od nas koji smo u Crkvi.

Ne smijemo pustiti jedni druge da propadnemo. Trebamo se opominjati i zbog sebe samih.

Velika snaga za pomoć nama grešnicima je molitva. Moliti Gospodina, predstavlja najsnažniju poveznicu među ljudima. Naš krepostan život je najbolja opomena grešniku.

Prorok Ezekiel tješi svoje sunarodnjake, podiže im moral, poziva ih na obraćenje. On zna, kad se „ostatak“ naroda obrati, tek će onda Jahve podariti spasenje. Čitav Ezekiel usredotočen je na unutarnju obnovu čovjeka: ističe da će Bog dati „drugo“ srce, „novo“ srce i u čovjeka staviti „novi“ duh.  Njegova je dužnost bdjeti, čuvati, promatrati i na vrijeme upozoriti na moguću opasnost.

Zdenčani, koja je naša dužnost? Što trebamo činiti kad naši bližnji gube nadu i prilagođavaju se tuđem načinu života. Poput Ezekiela koji je Božji čovjek i prenosi narodu Božju riječ i mi OPOMINJIMO kao Božji poslanici.

Duh Božji nas nadahnjuje da je svatko pred Bogom odgovoran ne samo za sebe već i za svoga bližnjega. Zato upozoravajmo jedni druge na ustrajnost u vjeri, budimo svijest suodgovornosti jedni za druge.

Svaki svoj dan počnimo MOLITVOM i nakon toga prvog „posla“ odlazimo na sve druge koji nas čekaju. Naša je obaveza svakoga dana – čuti i poslušati Boga, koji i šuteći govori. Opasno je provesti dan bez slušanja Božjih poziva, uputa, ukora, prijekora. Bog nam ih upućuje! Čujemo li ih?

U drugom čitanju sv. Pavao kaže da je: „Ljubav – ispunjenje Zakona.“ Naše, kršćansko ispunjavanje Zakona teži k punini ljubavi. U kršćanskoj ljubavi nema mjesta za razlikovanje prijatelja od neprijatelja. Krist ne isključuje nikoga. Naša ljubav mora sve dosegnuti. Trudimo se ljubiti jedni druge Kristovom bezuvjetnom ljubavi.

Ako nismo spremni uvijek govoriti istinu o dobroti drugih, tko nam daje pravo govoriti o njihovim grijesima i slabostima? Nema istine bez ljubavi – istina je neodvojiva od ljubavi.

Odgovorni smo za svoje grijehe, a onda za grijehe „brata“ svoga. Svaka iskrena opomena predstavlja opomenu samoga sebe, obraćenje samoga sebe. Opomena može biti samo iz ljubavi.

Samo odrješenje i oslobođenje od grijeha vodi nas u potpunu slobodu.

Put u nebo i put u slobodu vodi kroz odrješenje – obraćenje onoga koji opominje i onoga koji je opomenut. A, bratska opomena neka uvijek bude obasjana svjetlom ljubavi.

Zdenčani, gdje god živimo i radimo; radimo i trpimo; radimo, trpimo i molimo – tu je Isus s nama i među nama. Budimo „produženi“ Krist, po cijelom svijetu, zagrlimo svijet. Tako već sada ostvarujmo svoje nebo.

Nebo je ondje gdje je Isus, nebo je – biti s Isusom. Ali, prije treba „biti zajedno“ sa svojom braćom i sestrama, svojim bližnjima.

Gospodine, neka Zdenac, vođen tvojim Duhom bude mjesto istinskog zajedništva tvojih vjernika te putokaz spasenja svima koji te traže. Razbistri nam pogled vjere i  daj nam ustrajnu i strpljivu ljubav kojom ćemo znati svakom čovjeku oko sebe pokazati da nam je brat i sestra u vjeri.