Petak, 21.02.2014. 10:29

7. nedjelja kroz godinu – 23. veljače 2014.

Prvo čitanje: Lev 19,1-2.17-18

19 1Jahve reče Mojsiju: 2“Govori svoj zajednici Izraelaca i reci im: `Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš! 17Ne mrzi svoga brata u svom srcu! Dužnost ti je koriti svoga sunarodnjaka. Tako nećeš pasti u grijeh zbog njega. 18Ne osvećuj se! Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Ja sam Jahve!

Pripjevni psalam: Ps 103,1-4.8.10.12-13

103 1Davidov.
Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,
i sve što je u meni, sveto ime njegovo!
2Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja,
i ne zaboravi dobročinstva njegova:

3on ti otpušta sve grijehe tvoje,
on iscjeljuje sve slabosti tvoje;
4on ti od propasti čuva život,
kruni te dobrotom i ljubavlju;

8Milosrdan i milostiv je Jahve,
spor na srdžbu i vrlo dobrostiv.
10Ne postupa s nama po grijesima
našim niti nam plaća po našim krivnjama.

12Kako je istok daleko od zapada,
tako udaljuje od nas bezakonja naša.
13Kako se otac smiluje dječici,
tako se Jahve smiluje onima što ga se boje.

Drugo čitanje: 1 Kor 3,16-23

3 16Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama. 17Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi. 18Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar. 19Jer mudrost ovoga svijeta ludost je pred Bogom. Ta pisano je: On hvata mudre u njihovu lukavstvu. 20I opet: Gospodin poznaje namisli mudrih, one su isprazne. 21Zato neka se nitko ne hvasta ljudima jer sve je vaše. 22Bio Pavao, ili Apolon, ili Kefa, bio svijet, ili život, ili smrt, ili sadašnje, ili buduće: sve je vaše, 23vi Kristovi, a Krist Božji.

Evanđelje: Mt 5,38-48

5 38"Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! 39A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. 40Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. 41Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. 42Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš." 43"Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. 44A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone 45da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. 46Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? 47I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?" 48"Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!"

Za duhovnu izgradnju Zdenčana

U svim nedjeljnim čitanjima riječ  je o ljubavi. Isus uvodi revoluciju u zakon ljubavi. Prvi put u povijesti svijeta čuje se poziv na praštanje umjesto osvete i ljubav umjesto mržnje.

Bog po Mojsiju Izraelcima upućuje ključni poziv: „Sveti budite! Jer svet sam ja, Gospodin, Bog vaš!“ Svetost Božja razlikuje se od svetosti čovjekove. Svetost je zapravo sastavni dio Božje bîti, ta svetost nije ugrožena nikakvim grijehom. Za razliku od toga, čovjek je, koliko god se trudi živjeti svetim životom, uvijek pod velikim utjecajem grijeha koji ga životno odvaja od Boga. Kako bi tih grijeha bilo što manje, Bog nam daje razne propise  kojima je zadaća uspostaviti što pravednije odnose već ovdje na zemlji, odnose koje pokreće ljubav.

Danas čujemo  Božji poziv: „Ne mrzite brata u svom srcu; ne osvećujte se; ne gajite srdžbu protiv bližnjega, nego ljubite svoje bližnje kao sebe same.“

Isus već postojećim zapovijedima daje pravi smisao.

Ljubav prema neprijateljima - naše je svjedočenje vjere u Isusa Krista koje, ili stoji ili pada. Tu u potpunosti moramo umrijeti sami sebi, očistiti svoje srce od svake mržnje, zla i grijeha kako bismo Božjim očima mogli vidjeti svakoga čovjeka, čak i onoga koji nam svakodnevno nanosi zlo.

Iskreno opraštanje takvim ljudima u svijet uvodi Božju ljubav, a nama samima donosi neizmjerni unutarnji mir.

Isus nas poznaje kao nitko drugi. On zna za naše teškoće, za naše nemogućnosti da ljubimo neprijatelje.

On nas želi po svojoj riječi pokrenuti. Traži od nas konkretne korake približavanja i izmirenja. Ako govorimo: "Što me se tiče bližnji?", tada se ne čini ništa. Rađaju se mržnja i neprijateljstvo.

Isus nam donosi praštanje umjesto osvete i ljubav umjesto mržnje.

Tko svoga ne voli, tko se ne bi žrtvovao za svoga ili tko svome ne želi oprostiti?! No, ostaje ono jače pitanje i teži odgovor – mogu li neprijatelju oprostiti i neprijatelja ljubiti?!

Ljubav može sve, zato se prepustimo Isusovoj ljubavi da nas ona vodi. To je teško, ali je moguće, to mora biti naša svakidašnjica.

Ljubav ne poznaje granice ili kako Sveti Pavao kaže da je ljubav domišljata i zna uvijek naći put do bližnjega. Prepustimo se Božjoj ljubavi i zakonima, koji nas vode prema praštanju i ljubavi prema onima koji nam nisu tako blizu, da ne kažemo neprijateljima. Mnogo puta mi nemamo neprijatelje ali imamo one manje simpatične nama i prema nama. Iskažimo njima oprost i ljubav pa će to biti naše izvršenje zapovijedi ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Otkuda ćemo crpsti snagu prema takvoj  ljubavi? Kako nadići zapreke i granice?

Isus kaže: Gledajte prema Bogu, vašem nebeskom Ocu. On je savršen; on je uvijek dobrostiv. Svima daruje svoju ljubav, pa i onima koji to ne zaslužuju. On daje da sunce njegovo obasjava i zle i dobre, da kiša pada pravednima i nepravednima.

Nevjerojatno je kako odbijamo ozbiljno razmišljati o najvažnijim pitanjima života, onim egzistencijalnim. Kad se radi o zauzetosti za ovozemni život, onda znamo unaprijed jako daleko gledati i planirati. Planiramo školovanje, poslove, karijere, kredite i otplate, godišnje odmore... No kad je u pitanju  konačna usmjerenost života, život vječni, onda takve zauzetosti više nema. Nestaje…

Zdenčani, Isus je temelj na kojem se gradi vjera u budućnost, vjera da ljubav, istina, poštenje, pravda, iskrenost, skromnost u konačnici pobjeđuje nad mržnjom, laži, nepoštenjem, nepravdom, neiskrenošću, bahatošću, licemjerje…

Naše tijelo je hram Duha Svetoga  i zato  poštujmo  tu Božju prisutnost. Doživljavamo i doživljavat ćemo iskustvo svoje slabosti, ali računajmo na Božje milosrđe, priznajmo svoje grijehe. Njegova ljubav veća je od našega grijeha, zato ne gubimo odvažnost.