Subota, 27.01.2018. 08:05

4. nedjelja kroz godinu

Prvo čitanje: Pnz 18, 15-20

Mojsije reče narodu: »Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Gospodin, Bog tvoj: njega slušajte! Posve onako kako si i tražio od Gospodina, Boga svoga, na Horebu, na dan zbora, kad si govorio: ’Neću više da slušam glas Gospodina, Boga svoga, niti želim više gledati taj silni oganj da ne poginem!’ Nato mi reče Gospodin: ’Pravo su rekli. Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovjedim. A ne bude li tko poslušao mojih riječi što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom. A prorok koji bi se usuđivao govoriti što u moje ime što ja ne budem zapovjedio da govori i koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi.’«

Otpjevni psalam: Ps 95, 1-2.6-9

Dođite, kličimo Gospodinu,
uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!
Pred lice mu stupimo s hvalama,
kličimo mu u pjesmama!

Dođite, prignimo koljena i padnimo nice,
poklonimo se Gospodinu koji nas stvori!
Jer on je Bog naš,
a mi narod paše njegove, ovce što on ih čuva.

O da danas glas mu poslušate:
»Ne budite srca tvrda kao u Meribi,
kao u dan Mase u pustinji
gdje me iskušavahu očevi vaši,
iskušavahu me premda vidješe djela moja.«

Drugo čitanje: 1Kor 7, 32-35

Braćo! Rado bih da budete bezbrižni. Neoženjen se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi, pa je razdijeljen. I žena neudana i djevica brine se za Gospodnje, da bude sveta i tijelom i duhom; a udana se brine za svjetovno, kako da ugodi mužu. Ovo pak govorim vama na korist, ne da vam postavim zamku, nego da primjerno i nesmetano budete privrženi Gospodinu.

Evanđelje: Mk 1, 21-28

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.

Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.«

I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.

Za duhovnu izgradnju Zdenčana

Isus je činio čuda. I Isusovi protivnici to priznaju. Isus odbija senzacionalizam i sve ono što je izvanredno. Mnogi su u njegovo vrijeme vidjeli čuda ali se nisu obratili ni povjerovali, nisu jer su imali slabu vjeru.

I danas tražimo čuda. Znači li to da je naša vjera slaba?

Često kroz život tražimo čuda kako bi ona potvrdila našu vjeru u Boga. Čudesa su samo bljeskovi Božje prisutnosti.

Kad je Isus počeo javno djelovati iako je bio Sin Božji, djelovao je u velikoj jednostavnosti i poniznosti. Njegova riječ imala je snagu i ljudima je dolazila do srca. Čudesa su svjedočila njegovo božansko poslanje i djelovanje.

Svojim životom svjedočio je što znači biti u Bogu. Njegove riječi su riječi života i riječi spasa, Njega slušajmo.

Zdenčani, suprotstavljajmo se zlu, dobrim djelima. Stavimo sve u Božje ruke, On upravlja našim životom i vodi nas k cilju.

Ljubav, Isus naziva prvom i najvećom zapovijedi, dok su vjera i nada nužne samo ovdje na zemlji. Isus želi da naša ljubav svakodnevno prelazi u pomaganje i poštovanje bližnjega.

Svi smo mi pozvani biti proroci u vremenu u kojem živimo. Da bismo to mogli moramo svoj život uskladiti s Njegovim životom.

Iščitavamo iz evanđelja da je Isusov dan prije svega obilježen molitvom, zatim poučavanjem drugih, a onda konkretnim djelima ljubavi prema bližnjima. Isus nam daje formulu što činiti da bi uskladili svoj život s Njegovim.

Zdenčani, molimo, poučavajmo i pomažimo svojim bližnjima; samo tako ćemo uskladiti svoj život s Božjim.